Біографічне видання про Порфирія ДЕМУЦЬКОГО

Леопольд Ященко. П.Д.Демуцький: Нарис про життя і творчість. – К.: Державне видавництво образотворчого мистецтва і музичної літератури, 1957. – 47 с., іл.

Порфирій Данилович Демуцький [1860–1927] увійшов в історію української культури як видатний фольклорист. Він не був професіоналом-музикантом і не мав спеціальної музичної освіти. Однак, палко люблячи свій народ, він ще з юнацьких років захопився вивченням його музичної творчості і віддав цій справі майже все своє життя.

Провівши багато років у селі, Демуцький записав там велику кількість народних пісень, різноманітних за змістом і характером. Особливий інтерес становлять для нас багатоголосні пісні, записані Демуцьким із збереженням своєрідної народної гармонізації. У цій галузі фольклористики він майже не мав попередників в Україні, і це ще більше підносить значення його фольклористичної діяльності.

Крім того, П.Демуцький був організатором і керівником відомого в свій час на Україні Охматівського народного хору, який відіграв важливу роль у справі пропаганди народних пісень і хорового співу.

Переважна більшість народних пісень, записаних Демуцьким, зберігає і в наші дні велике художнє та пізнавальне значення. Кращі з них продовжують жити в народному побуті і на концертній естраді…
 

“Пісня відображає, як у краплині води, всю видимість буття”.
“Хто співає, той щасливий”.
(П.Демуцький)

 
 


Книга “П.Д.Демуцький” − DJVU (RAR) − 6,6 Mb