Ханґ, HAPI drum, глюкофон – новітній традиційний музичний інструмент

Катерина МІЩЕНКО

  Вступ
  З історії глюкофона
  Глюкофон HAPI Slim Tuneable − конструкція, інструкція, звучання
  Глюкофон по-українському: що і як легко грати
  Як обрати свій глюкофон
  Джерела

Ця публікація − легкий дотик до великої й цікавої теми про природню спільність прадавніх культур усього людства. Чим архаїчніші культурні явища ми сьогодні розглядаємо, тим більше знаходимо спільного в українців з багатьма іншими народами. Причому тут не йдеться про запозичення: хіба ж можна говорити, що якийсь народ у іншого запозичив лінію, коло, трикутник? Це просто загальнолюдські основи орнаменту.

Те ж саме стосується найпростішої й найприроднішої музики. Музикологи стверджують, що загальною основою найдавніших обрядових мелодій є пентатоніка. Щоб краще зрозуміти суть цього поняття, радимо переглянути невеличке ДУЖЕ ЦІКАВЕ відео музичного педагога Вадима Каневського: “Пентатоніка: магія й еволюція”.

На початку 21-го століття в Європі був винайдений музичний інструмент, який цілком можна назвати універсально-етнічним: він поєднав у собі новітню конструкцію і прадавню пентатонічну основу гри. Він став явищем, яке відбиває стихійний потяг людей до “природнізації” свого емоційного життя й музичного побуту − повернення до витоків. Сьогодні це явище швидко розповсюджується, і багатьом уже знайоме кумедне слово: глюкофон.

Власне, якщо розібратися, нічого смішного в слові немає: glück німецькою мовою означає “щастя”! І, здається, названо так цей музичний інструмент неспроста.


 

^ вгору

З історії глюкофона

Отже, якщо почати од печі, то жили-були в тихій Швейцарії, в місті Берні оригінальні люди − Фелікс Ронер і Сабіна Шерер, засновники компанії PANArt. І цікавилися вони традиційними металевими ударними інструментами різних народів світу, а також новітньою музичною течією, що зародилася в середині 20-го століття: уживанням сталевих барабанів − так званих “стілпенів”.

Саме steelpan, який походив із стихійної народної музики, був основним предком майбутнього винаходу. Ось послухайте, як він може звучати!

Інтерес засновників PANArt’у в 2000-му році знайшов своє втілення: з’явився новий музичний інструмент, формою й металевим блиском схожий на НЛО, з глибоким “космічним” звуком. Названий він був просто − hang drum, що означає “ручний барабан”.

Ханґ відразу оцінили професійні музиканти: ще б пак − такі можливості! Але він був і залишається дуже дорогим, а тому доступний лише одиницям. Ось гарні приклади гри на ньому:

Минають роки, PANArt розвиває свій винахід. Але такий потужний інструмент не міг не породити наслідувань: вже по всьому світі люди виготовляють щось подібне. Барабани стали менші, легші, доступніші, − і так само бувають настроєні в різні види пентатоніки. В Україні наслідування ханґа відомі під назвою “глюкофон”.

Конструкція глюкофона трохи змінилася порівняно з “предком” − у маленькому інструменті звук видають випиляні в металевому корпусі “язички”. Звідси одна з закордонних назв інструмента − steel tonque drum, себто “сталевий язичковий барабан”.

Сьогодні в Інеті можна знайти чимало відеоінструкцій, як самому зробити собі глюкофон − наприклад, обробивши відповідним чином газовий балон. У добрих майстрів такі інструменти справді мають чіткий стрій і красиве звучання. Останнім часом додають навіть можливість перестроювання нот на “язичках”.

Усі виробники наголошують на тому, що жодної музичної підготовки для глюкофона не треба: все, що зіграєш, буде музика. Психотерапевти радять грати на ньому для зняття стресів, нормалізування тиску, стабілізації настрою – медитативність його звуку наближена до тібетських “співучих” чаш.

Усе це разом робить глюкофон дуже цікавою й корисною іграшкою, в основі якої лежить універсально-етнічна концепція гри на музичному інструменті. Тут все просто, красиво й доцільно − можна не заморочуватися з музичною освітою, але надбати до свого повсякдення трохи мистецтва, рівноваги й гарного настрою. До речі, більше про таку потребу див.тут: Під лежачий камінь вода не тече, або Дещо про музику для себе.


 

^ вгору

Глюкофон HAPI Slim Tuneable

Глюкофони американської компанії HAPI Drum сьогодні чи не найвідоміші в світі. Назва цієї фірми у США стала загальною назвою самого інструмента. Дехто вимовляє “happy drum” − “щасливий барабан”, що теж по-своєму правильно… :)) Але насправді HAPI − це абревіатура: Hand Аctivated Percussion Instrument, себто “ударний інструмент, що активується руками”.

Серед глюкофонів HAPI вирізняються три моделі з можливістю перестроювання; одну з них ми зараз можемо помацати й пограти на ній. Це HAPI Slim Tuneable, себто “ХАПІ тонкий перестрійний”, на 8 нот, з перестроюванням у діапазоні C-B-Bb-A.

Розміри:
  діаметр = 30,5 см;
  товщина = 15,2 см;
Вага = 3,18 кг.

Важить він справді немало: береш в руки − маєш вещ! За формою й на дотик HAPI нагадує велику українську хлібину − чорний метал приємно шорсткий і не холодний.

Інструмент усередині порожній, стінка має товщину 2 мм. У робочій поверхні наскрізно випиляні вісім прямокутних “язичків” − вісім нот. Емблема HAPI посередині функційного навантаження не має.

Знизу бачимо великий круглий отвір і три гумові ніжки обтічної форми. Ними інструмент гарно стає на горизонтальну площину, а якщо тримаєш його на колінах, то ніжки зовсім невідчутні. Збоку видно маленький отвір для підключення мікрофона, закритий гумовим чопиком − фірма пропонує також стереомікрофон власного виробництва, який можна прикріпити всередині інструмента… але то вже “навороти” )).

Початковий стрій цього глюкофона − до-мажорна пентатоніка; це найпростіше − і все “на весело”. Інструкція до нього містить 24 варіанти настроювання. Кому цікаво – тексти англійською і схеми є тут (PDF):

Можливість перестроювання забезпечується маленькими магнітами циліндричної форми, приставленими зісподу до звукоязичків. Чим ближче магніт стоїть до кінця язичка, тим нижчий буде звук. Стартово – в до мажорі – всі звуки щонайвищі, а магніти стоять за межами язичків (див.фото) і на висоту звуку не впливають. Отже, перенастроювання можливе тільки в бік зниження звуків.

Цікаво, що якщо повідсувати магніти від маленьких язичків подалі в напрямку до боковин, гра руками на високих нотах стає значно ефективнішою. Для паличок різниці немає. Так що додаткова маса магнітів трохи впливає на вібрацію язичка під легким дотиком.

Разом з інструментом ідуть дві пари паличок: маленькі-легенькі й більші-важчі. Перші гарно акцентують високі й середні звуки, другі дуже ефективні на низьких – себто, на великих язичках. Грати можна й руками, тільки потрібен дуже-точковий дотик: якщо недосить швидко відриваєш руку від поверхні, звук глухне.

Приклад звучання такого глюкофона з різними способами видобування звуку:

В комплекті є ще торба, загалом хороша й надійна, але ремінь не дуже зручний – краще б він був пришитий не впоперек боковини, а вподовж. І окрема ручка теж була б не зайва.

Ось такий дивний звір – дивний з усіх боків! :) А тепер подивимося, що з ним можна робити.


 

^ вгору

Глюкофон по-українському

Так, з цим інструментом легко імпровізувати, шукаючи відомі чи нові мелодії, або створювати ним отой казковий пентатонічний шум, яким бавиться більшість людей, тільки взявши глюкофон до рук. Але одразу стає цікаво: що і як можна грати на такому інструменті, не будучи музикантом, але маючи хоча б невеличке уявлення про український музичний фольклор?

Хто почне шукати на глюкофоні знайомі мелодії, той легко пересвідчиться, що чимало давніх і/або обрядових українських пісень мають основу в мажорній чи мінорній пентатоніці. Маючи глюкофон, не обов’язково дослівно й до-нотно підбирати мелодію. Її можна співати, а звуки, яких бракує, гармонізувати іншими з-поміж наявних на інструменті. Ці додаткові звуки дуже прикрашають пісню; їх легко знайти інтуїтивно (вибір, слава Богу, невеликий! :)), не вдаючись у подробиці нотної грамоти.

Це дуже приємне й цікаве заняття з серії “музика для себе”. Причому з часом музика-для-себе може стати музикою-для-друзів, а тоді й музикою-для-всіх – це вже справа бажання й техніки.

Отже гравцю-початківцю, націленому на таке підбирання, можна радити глюкофон з простою мажорною чи мінорною пентатонікою. Інші строї даватимуть красивий “музичний шум”, але вдаватися в якусь конкретику без досвіду в подібній справі буде складніше.


 

^ вгору

Як обрати свій глюкофон

В Україні зараз продають чимало глюкофонів, дуже різних за звуком, кількістю язичків, виглядом, конструкцією – можна обрати чи замовити щось собі до вподоби. Ціна їх найчастіше близько ста доларів. Радимо шукати одразу з можливістю підстроювання. Це не лише для того, щоб редагувати гаму: з часом деякі глюкофони можуть трохи змінювати звук.

Але найцікавіше питання для початківця зазвичай – який стрій обрати для свого інструмента. Очі й вуха розбігаються – в Інеті строїв дуже багато. Спробуємо в них трохи зорієнтуватися.

Кожен стрій несе в собі певний настрій, певне емоційне забарвлення. І чим він екзотичніший для нашого вуха – тим більш конкретний настрій він нам диктуватиме. Прості мажори й мінори певною мірою універсальні для тих, хто хоче приспівувати собі до гри; але й інші варіанти теж добре надаються для стихійного підбирання і створення того настроєвого “музичного шуму”, під який так добре релаксувати.

Отже, добираючи стрій свого майбутнього глюкофона, шукаємо приємні для себе музичні емоції! :)

Наведені нижче матеріали запозичені з сайту oddmusic.com, за що його господарям велика дяка. Дивимося, слухаємо, обираємо. Лише маємо на увазі, що так звучить не глюкофон, а ханґ, у якого 9 нот. Зокрема, наш восьминотний глюкофон не має найнижчого звуку, наведеного у цих прикладах.

Разом на сайті Oddmusic опрацьовано аж 37 строїв! Всю інформацію з цієї добірки одним архівом можна взяти тут: ZIP (3,4 Mb). Окремо републікуємо найуживаніші з-поміж них, а також деякі згадані в інструкції до HAPI:

19. Пентатоніка до мажор (mp3):

20. Пентатоніка фа мажор (mp3):

15. Мінорна пентатоніка (mp3):

1. Aeolian (mp3):

2. Ake Bono (mp3):

3. Banshiki Cho (mp3):

5. Дорійський (mp3):

6. Гармонічний мінор (mp3):

11. Іонійський (mp3):

14. Лідійський (mp3):

17. Niavent-Egyptian (mp3):

23. Pygmy (mp3):

Обравши котрийсь із строїв, можна знайти його серед готових інструментів, або ж замовити майстрам за ті самі гроші – практично завжди буває така можливість. Після цього матимемо свій власний – традиційний, космічний, шаманський – інструмент (потрібне підкреслити)). А з ним – шматочок щастя і вселенського спокою! :)


 

^ вгору

Джерела