Хлібне багатство України

На вшанування пам’яті загиблих під час Голодомору 1932–33 років в Україні Національний центр народної культури “Музей Івана Гончара” проводить ВСЕУКРАЇНСЬКУ ПОМИНАЛЬНУ ВИСТАВКУ ОБРЯДОВИХ ХЛІБІВ.

До цього заходу долучилися державні установи – обласні й районні державні адміністрації, власники підприємств і багато майстрів і майстринь – знаних у своєму краю пекарів, коровайниць, господарів і господинь, які бережуть і продовжують сьогодні традиції власного виготовлення хліба.

До 78-х роковин Голодомору по всій Україні було випечено традиційний обрядовий хліб – від весільного до поминального – в пам’ять про загиблих під час Голодомору людей, неоплаканих, непохованих, непом’янутих. У пам’ять про непрожиті життя, про ненароджених дітей, онуків та правнуків…

Україна – край хліборобів. За тисячі років виплекані наші традиції, вірування та обряди, неодмінною належністю яких є хліб. Він був і залишається основою духовної сутності українців. Кожен народний обряд, кожне свято, кожна важлива подія у людському житті немов би освячувалася хлібом – його присутністю, його життєдайною силою, узятою від землі, води й вогню…

Новонародженому до колиски насипали жита, хліб несли куми до хреста, з хлібом ішли свататись, хлібом благословляли молоде подружжя, з хлібом проводили в останню дорогу… Наш народ знає і пам’ятає сьогодні кількасот назв хлібів, різних у різному краю – і кожен з них у певний момент життя ставав символом єднання людини зі світом. Саме єство, сутність українського народу, нероздільно пов’язані з хлібом.

Голодомор 1932-33 рр. не лише став геноцидом для українців. Він підривав основне – світоглядні засади, на яких жила Україна. Його завданням було вбити в українцеві хлібороба й господаря своєї землі. Україна сьогодні могла б бути іншою…

Приходьте до Музею пом’янути родичів і земляків; приходьте побачити розмаїття та красу обрядового хліба з усієї України, випеченого в пам’ять про них.

Студія “МИ” подорожувала по Україні, збираючи у людей випечений хліб до цього заходу. Сьогодні публікуємо ще “гарячу”, свіжу інформацію з цих поїздок. Тим часом зведені відомості з цілої України опрацьовуються і за кілька днів мають з’явитися на сайті Музею Івана Гончара.

Але сьогодні вже маємо добру нагоду подякувати всім, хто відгукнувся на цей задум – тим, хто виготовив власний хліб, і тим, хто сприяв нам у експедиційній роботі.


ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА область

З селища Кути Косівсього району маємо хліб приватної пекарні, якою керує Валерій Анатолійович ІВАХА.

Майстрині-пекарки Оксана ДРУНЯК і Марія СТАРОЖИТЕЦЬ показали увесь процес щоденного випікання подового хліба за традиційною технологією.

Пекарня діє від 1930-х років. Іван Васильович БАБ’ЮК 1924 р.н., який прийшов до неї учнем ще у 1937 році і працював у ній до пенсійного віку, донині співпрацює з молодим колективом пекарні, при потребі ділячись знаннями і досвідом. Пан Іван розповів нам про історію пекарні та технологію випікання хліба, яку в ній застосовували.


ХМЕЛЬНИЦЬКА область


Деражнянський район

Тетяна Юліанівна БУДЕНКО з с.Садове випекла й передала через управління культури і туризму калач, який печуть на свято обжинків.

Лілія В’ячеславівна СІКОРСЬКА з м.Деражня виготовила й передала так само весільний коровай.

Працівники відділу культури і туризму придбали й передали для виставки хліби приватної пекарні з с.Вовковинці (директор Володимир ГОРБАТЮК)


Дунаєвецький район

В управлінні культури й туризму нам передали хліб, який випекла Ксеня Степанівна ГРИГОР’ЄВА – три великі хлібини до поминальної молитви Пресвятій Трійці.


Кам’янець-Подільський район

У світлій затишній бібліотеці міста Кам’янця-Подільського нас гостинно зустріли її працівники – і сама майстриня-коровайниця, Антоніна Анатоліївна ПОХОЛЬЧУК з своїм виробом – великим весільним короваєм, випеченим за традицією села Нефедівці.


Ярмолинецький район

Тепло згадуємо також і гостинну хату Майі Володимирівни БИЧОК у селі Корначівка. Господиня приготувала два хліби – один присвячений пам’яті Голодомору 1932-33 року, а другий – для зустрічі гостей. Директор місцевого телебачення п.Вадим ГЖЕГОЖЕВСЬКИЙ відзняв про це сюжет, запросивши до участі й інших жінок – сусідок пані Майі, які також випікають удома хліб – і для повсякденного, і для святкового вжитку.

Окремо висловлюємо найщирішу вдячність за участь в організації ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ПОМИНАЛЬНОЇ ВИСТАВКИ ОБРЯДОВИХ ХЛІБІВ:

Управлінню культури і туризму
Деражнянської районної державної адміністрації

та начальнику управління Світлані Леонідівні КОШИРЕЦЬ

Управлінню культури і туризму
Дунаєвецької районної державної адміністрації

та начальнику управління Веліні Владиславівні ЗАЯЦЬ

Управлінню культури і туризму
Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації

та начальнику управління Аллі Вікторівні БЕЦ

Управлінню культури і туризму
Ярмолинецької районної державної адміністрації

та начальнику управління Євгену Едуардовичу ГЖЕГОЖЕВСЬКОМУ

Галерея світлин: