“ГУЦУЛЬСЬКІ ПОЛОНИНИ” – відеопроект

Михайло МАТІЙЧУК
Катерина МІЩЕНКО

У цьому проекті розповідаємо про полонинське господарство гуцулів − дивовижний острів народних традицій, що живе своїм незмінним життям ось уже протягом кількасот років.

Фільм 1.  Гуцульські полонини: історія
Фільм 2.  Полонина Веснарка − Прикарпаття, 2009
Фільм 3.  Полонина Псарівка − Прикарпаття, 2010
Фільм 4.  Полонина Ворожеска − Закарпаття, 2011
Фільм 5.  Полонина Мінти − Буковина, 2012



 

На Гуцульщині здавна ведеться відгінне полонинське господарство: у теплу пору року люди віддають свою худобу на гуртове утримання в полонину. Скотарство споконвіку є важливим заняттям для карпатських горян, тож за кілька століть у полонинському побуті гуцулів утворився окремий світ неписаних законів, прикмет і народного звичАю.

Нині високо в горах так само є полонини, на яких утримують худобу за традиціями полонинського господарювання. Народна мудрість тут визначає і побут, і технології, і взаємини з місцевими сільськими громадами.

Але протягом останніх десятиліть поменшало полонин, на яких утримують овець. Готуючи матеріал про полонинські традиції Гуцульщини, ми розшукували саме такі полонини.

Худоба літує на полонині з середини травня до середини вересня. Усі полонинські будівлі, обладнання та технології − природні, прості й доцільні саме для цієї роботи. Тому їх важко назвати застарілими – вони тут позачасові. СПОКОНВІЧНІ.

На полонині працюють: вАтаг, який усім керує і виконує найвідповідальніші роботи; помічник вАтага; вівчарі, які пасуть і стережуть овець; бУгарі, які доглядають корів; молоді хлопці – стрункарІ, які заганяють овець у струнку на доїння і підсобляють у інших роботах. “Зовнішню політику” полонини, себто взаємини з місцевою владою і господарями худоби здійснює “депутат” – слово у цьому значенні тут вживається вже понад сотню літ…
 

 
Робота над проектом була розпочата у 2009 році. Було заплановано дослідити полонинське господарювання гуцулів Прикарпаття, Закарпаття та Буковини. Нині починаємо оприлюднювати матеріали прикарпатських та закарпатських експедицій.
 

 
Запланований перший фільм проекту має назву “ГУЦУЛЬСЬКІ ПОЛОНИНИ: ІСТОРІЯ”. Тут має бути стислий екскурс в історію полонинського господарювання й традицій, зроблений на матеріалах етнографічних досліджень кінця ХІХ − середини ХХ століть.

Галерея світлин з майбутнього фільму дає змогу побачити планування, архітектуру та обладнання гуцульської полонини протягом останнього століття.