Служба Божа для дитячого хору. Українська сопілка – Ярослав МАЗУР, 1992

Служба Божа для дитячого хору. Українська сопілка / Ярослав Мазур. – Жовква: Просвіта, 1992. – 72 с., іл, нот. – pdf.

Нещодавно трапилося до рук цікаве видання – досі, здається, не відцифроване. Заповнюємо цю прогалину… :)

З анотацій до розділів видання:

СЛУЖБА БОЖА

На основі церковних співів Галичини для дитячого хору загальноосвітніх шкіл аранжував Ярослав Мазур. Музичним текстом книжечки можуть користуватися однорідні жіночі та чоловічі хори, а також віряни в церковному богослужінні. На уроках музики загальноосвітньої школи цей нотний матеріал, завдяки доступності вокального діапазону для дітей шкільного віку та вузькому гармонічному викладу хорової партитури, прислужиться розвиткові багатоголосного співу.

УКРАЇНСЬКА СОПІЛКА

Цей розділ книжечки можна вважати якоюсь мірою самовчителем гри на сопілці для кожного, хто виявить таке бажання. Подаємо тут матеріали про вивчення аплікатури української сопілки та засвоєння першонавиків гри на ній. Щоденна гра на сопілці й повторення голосом доступного звукоряду (як окремих нот, так і звукосполучень та цілих мелодій) активно сприяє становленню музичного слуху людини.


Ненько-Україно, повернись до Бога,
Свій народ до Нього поведи –
І зло не досягне нашого порога,
Він заступить край наш від біди.

У святі обійми Храму Божого, до щирої молитви за рідний край і долю народу нашого кличе ця книжечка вас…

Склавши молитовно руки, побожно співаючи хвалу Господу Богу, ви осягнете ласку Його благословення своєї життєвої стежини, освячення всіх ваших добрих діянь.

Точному і правильному співу нотного запису, а отже й досконалішому виконанню сприятиме ознайомлення з українською хроматичною сопілкою. В другій частині книжечки стисло подано матеріал початкового навчання гри на ній. За звучанням сопілки легко повторювати голосом написану мелодію, а також співати її в належній тональності.

Гра на сопілці полегшить і прискорить вивчення музичних текстів, в ансамблевому поєднанні образно відтворить гармонічні функції, а також оздоровчо вплине на організм, розвиваючи ритм дихання, зміцнюючи легені.

Як символ музичного інструментарію України, сопілка покликана бути вагомим засобом духовного відродження народу.

Необхідно знати, що в нотозаписах без визначення розміру (антифони, Символ віри, “Отче наш” та інші) тривалості нот виконуються відносно довільно, речитативно, але з обов’язковим дотриманням акцентування наголошених складів слів. Вони позначені символом “>”. У таких творах тактова риска не визначає сильної долі, а служить умовним поділом на фрази, речення, частини.

У визначеному розмірі тривалості нот набувають конкретного значення.

…Творіть молитву і святий спів на хвалу Господа Всевишнього, в ім’я добра, любові і щастя!

Слава Ісусу Христу!


Див.також:

  • Ярослав Мазур. Музикантам буде платити Бог у небі / Богдан Залізняк // Газета “Слово Просвіти”. − Київ, 1999. − Жовтень. − №10(64). − pdf.