Українські Карпати у творах Галини ЗУБЧЕНКО

Катерина МІЩЕНКО

Кому доводилося бувати в Карпатах, той i через багато рокiв пригадає їх смерековий дух, стрiмкi скелi й бурхливi потоки. Врiзаються у пам’ять поетичнi враження вiд пiсень i легенд цього краю, створених так близько вiд неба i пройнятих вiльними гiрськими вiтрами. Хто зійде крутою стежкою до самих вершин, вслухаючись у спокiйне й величне життя гiр, той зiллється з ними душею i назавжди полюбить Карпати.

Така щаслива доля спiткала й художницю Галину Олександрiвну ЗУБЧЕНКО. Ще замолоду її на все життя причарували гори i горяни.

На багатьох полотнах мисткині постали гуцули у барвистому народному вбраннi, характернi моменти традиційного побуту, обрядовi дiйства. Вони переносять глядача у той яскравий контрастний свiт, де на смерековому тлi виграють на флоярах сонячнi променi й трембiтають поміж скель блакитнi вiтри, де лунке повiтря на кожне слово озивається дримбою, а сива хмара приносить срiбнi цимбали дощу…

До тих високих вершин Галинi Олександрiвнi судився довгий і нелегкий шлях. Пiсля закiнчення у 1959 р. Київського художнього iнституту вона була однiєю із засновникiв секцiї образотворчого мистецтва Клубу творчої молодi Києва, що вiдiграв велику роль у “шiстдесятницькому” русі. З 1962 року присвятила себе справі вiдродження українського монументального мистецтва. Одружившись у 1967 роцi з талановитим живописцем Григорiєм Пришедьком, разом з ним протягом 10 рокiв працювала над монументальним оформленням споруд у Донецьку, Марiуполi, Києвi. По смертi чоловiка (1978 р.) продовжувала працювати у монументальному мистецтвi. З 1988 по 1991 р. знову виїздила в Карпати на мистецькі пленери – вже разом iз донькою Ярославою.

Художниця брала участь у багатьох всесоюзних та республiканських виставках; мала п’ять персональних виставок. Авторськi твори Г.Зубченко увiйшли до мистецьких галерей та приватних колекцiй США, Канади, Австралiї, Аргентини, Тайваню, Японії, Нiмеччини, Хорватiї…

У квітні-травні 1999 р. в Музеї Івана Гончара відбулася виставка живопису й графіки Галини Зубченко, на якій вперше вийшов до глядача в повному обсязі мистецький цикл “УКРАЇНСЬКІ КАРПАТИ”. До відкриття виставки Музеєм був упорядкований і виданий каталог робіт цього циклу.

Публікуємо тут частину тих робіт – і запрошуємо охочих подивитися в далечiнь карпатських гiр та почути мелодiї гуцульських барв…
 

Карпати в творах Галини Зубченко. Каталог виставки (укр. та англ. мовами) / Упор. та авт. статті Тетяна Пошивайло. – Київ: Музей Івана Гончара, 1999. – 24 с., іл.

 


Каталог “Карпати в творах Галини Зубченко” − DJVU − 647 Kb


Каталог “Карпати в творах Галини Зубченко” − PDF − 8,8 Mb