Туристський пісенник “Там на Лемковині помедже горами” − 1981

Там на Лемковині помедже горами: Туристський пісенник / Упор. Лех Лях [Лех Конопніцький]. – Варшава, 1981. – 62 с., іл., нот.

Чудова майже-самвидавна добірка для практичного вжитку − кілька десятків українських лемківських, трохи словацьких та лужицьких пісень з гітарними акордами. Це перша збірочка, упорядкована Лехом КОНОПНІЦЬКИМ (тут псевдо “Лех Лях”). Друга збірка цього упорядника теж є на сайті.

Тут зібрано чимало невідомих широкому загалові гарних пісень, які ми охоче запозичували в своєму товаристві. Деякі з них подаємо в комп’ютерному озвученні…

За відомості про упорядника збірки дякуємо п.Вікторові Мішалову!


Дорогі друзі!

Не раз я бачив українські пісні, надруковані в численно видаваних у країні туристських пісенниках, зокрема студентських. Завжди тоді я собі уявляв, як цікавий був би пісенник, опрацьований українськими туристами, тобто “з перших рук” – та я все чекаю на таку подію. Однак нетерплячка не позволила мені довго чекати, і вже по дванадцятьох роках я рішив самому приготовити таку збірку. Протягом тих років назбиралось у черзі пребагато пісень. Треба було щось вибрати. Отже, нині я вибрав пісні з околиць, до яких ми разом їздимо найчастіше, де родилися батьки багатьох із Вас – з Лемківщини. Крім того, в цій збірці декілька народних пісень наших сусідів словаків та чотири лужицькі пісні, як зразок фольклору найменшого слов’янського народу. Більшість лемківських пісень записані чистою говіркою. Частина походить з Північно-Східної Словаччини, де живуть українці (в ЧССР національність записують у паспорті) та говорять подібним діалектом. Декілька пісень є загальноукраїнського походження, в майже літературній мові, з певними прикметами лемківського діалекту. Тих пісень зазначено зірками в змісті. Бажаю приємного співання!

Лех Лях

Галерея сторінок:


Окремі пісні зі збірника − з комп’ютерним відтворенням нот та супроводу:

 


Пісенник “ТАМ НА ЛЕМКОВИНІ…” – 1981 − PDF − 13,4 Mb


Пісенник “ТАМ НА ЛЕМКОВИНІ…” – 1981 − DJVU − 1,0 Mb


Див. також: Добірка туристичних пісень »